Nieuw in Nederland: de WELL Building Standard

Progam Bouwmanagement is adviseur bij vele duurzame projecten. Keurmerken als BREEAM, GPR of het energielabel worden veelvuldig ingezet om de duurzaamheid van het gebouw aan te tonen. Wij geloven dat er nog te weinig aandacht is voor de gezondheid, productiviteit en leefbaarheid in gebouwen.

Waarom gezondheid, productiviteit en leefbaarheid in gebouwen?

Zakelijke operationele kosten

Bron: rapport ‘Health, Wellbeing & Productivity in Offices’.

Personeelskosten zijn goed voor ongeveer 90% van de operationele kosten. De productiviteit en de gezondheid van het personeel verdienen daarom de grootste aandacht van iedere organisatie. Verbeteringen die hier in bereikt kunnen worden zullen een grote impact hebben. Tot nu toe ontbrak een echte wetenschappelijke basis en nog steeds zijn voordelen en verbeteringen moeilijk uit te drukken in keiharde euro’s.

De WELL Building Standard is een nieuw keurmerk dat ontwikkeld is om op wetenschappelijke basis een aanvulling te zijn op de bestaande duurzaamheidsinstrumenten. De standaard is in Amerika ontwikkeld en o.a. geïnitieerd door het Clinton Global Climate Initiative.

seven concepts

De zeven gebieden van WELL.

Progam Bouwmanagement omarmt deze standaard en is op dit moment bezig met een pilot project. Hierover gaan we u op een later moment veel meer vertellen.

Grote uitdaging hierbij is de vertaling van de Amerikaanse standaard naar de Nederlandse gebruiken en richtlijnen. Om hier echt meer over te weten zijn wij naar New York geweest en zijn we in gesprek gegaan met the Well Building Institute die de standaard beheerd. We zijn hier zeer goed ontvangen en hebben na een aantal dagen een goed beeld van de Nederlandse aanpak voor ons pilot project. Hierbij zullen we uitgaan van BREEAM-NL als alternatief voor LEED.

Meer projecten

DHL verhuist naar vrijstaand bedrijfscomplex aan de Riga 2 te Barendrecht

Zichtlocatie te Zwijndrecht opgeleverd aan huurder Koning & Hartman

Nieuwbouw voor Saphire Maassluis krijgt steeds meer vorm.

DHL verhuist naar vrijstaand bedrijfscomplex aan de Riga 2 te Barendrecht

Zichtlocatie te Zwijndrecht opgeleverd aan huurder Koning & Hartman

Nieuwbouw voor Saphire Maassluis krijgt steeds meer vorm.