“Gezonde en groene gebouwen gaan absoluut hand in hand.”

We spenderen meer dan negentig procent van ons leven in bebouwde omgevingen. Helaas zijn veel van deze bebouwde omgevingen niet goed voor de natuur én niet goed voor onze gezondheid. Sterker nog, de lucht in je kantoor kan wel tot vijf keer meer vervuild zijn dan de buitenlucht! Dit komt onder andere door gebrek aan ventilatie en het toepassen van slechte materialen met vluchtige organische stoffen. Het is daarom in vastgoed belangrijk te kijken naar wat gebouwen doen voor zowel de planeet als de gebruikers ervan.

Daan de Jong van Hello Energy gaat in gesprek met onze eigen Dick Vink! Lees hieronder het volledige interview!

Vandaag spreken we een breed georiënteerde expert op het gebied van onder andere WELL, BREEAM en nog vele andere keurmerken. Dick Vink, technisch directeur van het Blue Building Institute en eigenaar van Progam Bouwmanagement, stelt dat er een grote overlap is tussen duurzaamheid uit milieu- en uit gezondheidsoverwegingen. “Er is een overlap van dertig procent tussen WELL en BREEAM. Gezonde en groene gebouwen gaan absoluut hand in hand.” Volgens Dick is het erg belangrijk om duurzaam te denken, en dit ook uit te dragen. Dat gaat zowel over je inspanningen voor de natuur als voor de mens. “Leuk zo’n gezond gebouw, maar nog leuker om dit verhaal te communiceren naar de gebruikers! Bewustwording zorgt ervoor dat bewoners en werknemers beter met het gebouw omgaan, en met de natuur eromheen. Als dit samenkomt gaan we nóg meer impact maken. ”

Maar wat maakt een gebouw nou gezond?

Daar zijn nogal wat mogelijkheden voor. Denk aan luchtkwaliteit, temperatuur, licht, akoestiek, en materiaalgebruik. Een gebouw dat WELL-gecertificeerd is voldoet aan de eisen op gezondheidsgebied. “Dat heeft meer positieve gevolgen dan alleen een gezond kantoor” stelt Dick. “Denk alleen al aan het materiaalgebruik. In WELL-gecertificeerd vastgoed moet het transparant zijn welke materialen er worden gebruikt. Op die manier zou je een gebouw een ‘gezondheidspaspoort’ kunnen geven, waarmee gebruikers en materiaalproducenten bewuster worden van de impact. Op die manier wordt er minder vaak schadelijk materiaal geproduceerd in fabrieken, wat beter is voor het milieu. Daar komt ook nog bij dat fabrieksarbeiders minder vaak in aanraking komen met vluchtige organische stoffen. Het heeft eigenlijk alleen maar voordelen.”

“Hoge concentraties CO2 zijn bijvoorbeeld funest voor je cognitieve functies.”

Wat gezondheid betreft hebben we nog een lange weg te gaan. De ongezonde gebouwen hebben een grote impact. De productiviteit van de gebruikers in ongezonde gebouwen daalt gigantisch. Dick komt nog vaak schrijnende gevallen tegen. “Hoge concentraties CO2 zijn bijvoorbeeld funest voor je cognitieve functies. Je wordt slaperig en moe, en neemt niets meer op. Dat is vervelend in een kantoor, maar helemaal wanneer het gaat om een school met jonge, ontwikkelende kinderen. Hiermee ontneem je die kinderen de mogelijkheid om goed te kunnen leren. Dat is toch te zot voor woorden. Juist voor die nieuwe generatie is duurzaamheid het belangrijkst!”

Kortom, duurzaam vastgoed is meer dan vastgoed met minimale impact op het milieu. Duurzaam moet impact hebben op milieu én op de mens. Dick: “Het eerste project wat ik heb gedaan nadat ik over WELL had gehoord, was samen met Human Total Care. In februari 2019 hebben we samen met alle stakeholders het eerste gebouw van Nederland met zowel BREEAM Excellent- als WELL Gold-certificering neergezet. Onafhankelijke, kritische organisaties zagen in dat dit gebouw goed is voor mens en milieu. Ik denk (en hoop) dat dit over een aantal jaar een vanzelfsprekendheid is voor nieuwbouw.”

Meer weten over Hello Energy? Bezoek hun website hier of stuur een mailtje naar hello@hello-energy.com

Door: Daan de Jong

Meer projecten

Project Anton Geesinkhuis opgeleverd, ingericht en grotendeels verhuurd!

Het voorschouwen is gestart op het project DC Maarssen

De werkzaamheden verlopen voorspoedig bij het project van Odink&Koenderink!

Persbericht| Progam Vastgoed B.V. verhuurt zichtlocatie aan Rijksweg A16

Bouw van de 24 bedrijfsunits te Numansdorp is gestart.

De nieuwbouw in Dordrecht reeds verhuurd