Geluidsgordijnen, biodynamische verlichting en een waterwand, is het kantoor van HumanTotalCare de gezondste van Nederland?

Afgelopen mei was het dan zover, de oplevering van het nieuwe kantoor van Human Total Care.

Het nieuwe kantoor, biedt werkplekken aan 225 medewerkers en meet 4.700 vierkante meter. Progam Bouwmanagement is als eerste leverancier nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling en nieuwbouw van het project van HumanTotalCare te Son en Breugel.

Het bestaande kantoorgebouw, dat vier bouwlagen telt, is gerenoveerd en daar is een nieuwbouwgedeelte van zes bouwlagen tegenaan geplaatst. Het nieuwe pand voldoet aan de zowel de Breeam-NL-certificering (dat de duurzaamheidsprestatie van het gebouw monitort) als de Amerikaanse Well Building Standard.

Benieuwd naar het gezondste kantoor pand van Nederland? Projectmanager Daan Slotboom en facility manager Myrthe Schrijnemakers delen graag een aantal bijzondere kenmerken!

Welbevinden

“Vooral het behalen van die laatste was een uitdaging”, vertellen projectleider Daan Slotboom en facility manager Myrthe Schrijnemakers.

“De Well Building Standard richt zich op gezondheid en welbevinden van medewerkers. Wij hebben gekozen voor de Well Gold-certificaten voor renovatie, nieuwbouw casco en interieur”, aldus de facility manager.

“Omdat wij de eersten in Nederland zijn die met deze Amerikaanse standaarden wilden werken was het echt pionieren. Alle normen zijn op Amerikaanse leest geschoeid, waardoor we een volledige vertaalslag moesten maken. Elke vertaalde norm moest worden gecontroleerd door het International Well Building Institute in de VS.”

De Amerikaanse normen waren soms strenger, maar soms ook lichter. “De ergonomische eisen voor een bureaustoel bijvoorbeeld zijn voor Nederlanders anders dan voor Amerikanen omdat Nederlanders gemiddeld genomen langer en slanker zijn”, licht Schrijnemakers toe. “Hiervoor hebben we een onderbouwing opgesteld voor de toepassing van in Nederland geldende normen.”

Het vertalen van de Well-normen vond ze een interessant proces. “Het dwingt je om door een andere bril te kijken. Normaal kijk je ook breed naar alle aspecten binnen de bouw en inrichting, maar het risico is dat je ook vervalt in ervaringen uit het verleden. Daar komt nu veel meer bij kijken. Je kijkt met alle betrokken partners met een holistische blik naar de bouw.”

Driekwart langer

Betekent dat niet dat een integraal bouwteam – waarin vanaf het begin alle disciplines samenkomen – vertragend werkt? “Nee, het is juist goed voor de continuïteit”, is haar ervaring.

“Het voorkomt dat je na een besluit weer een stap terug moet zetten. Als iets is afgetikt, kun je meteen door.” Dat het project uiteindelijk driekwart jaar langer duurde dan gepland had te maken met de complexiteit van het beantwoorden aan de Well-eisen.

“Het duurt soms langer om tot de juiste oplossing te komen, ook omdat het gebeurde dat zelfs gespecialiseerde leveranciers geen product konden bieden dat aan alle eisen voldoet.”

Eigen kennis

HumanTotalCare is bij het realiseren van het duurzame pand uitgegaan van de wensen van de medewerkers en de eigen kennis die de organisatie heeft op het gebied van gezondheid en welzijn. “Wij beschikken over een eigen wetenschappelijke afdeling die veel zaken heeft uitgezet en getoetst”, vertelt Slotboom.

“Binnen de Well kun je je eigen prioriteiten kiezen. Omdat we goed weten wat de behoeften zijn van onze medewerkers wisten we welke building features het beste bij ons passen. Als dienstverlener vinden wij het elkaar kunnen ontmoeten bijvoorbeeld heel belangrijk. Dat zie je terug in het ontwerp. Er is een ontmoetingsplaats in het gebouw waar medewerkers kunnen afspreken als ze buiten, wandelend of fietsend, willen overleggen. Buiten zijn hangmatten waarin je je kunt afzonderen met een laptop of waar je met een collega of bezoeker kunt overleggen.”

Soundscaping

Het pand beschikt over onder meer grote ramen met triple beglazing, biodynamische verlichting dat het daglicht nabootst, vloerverwarming en klimaatplafonds. Benieuwd naar het effect van soundscaping? Lees hier meer op de website van CoBouw.

Ziekteverzuim

Uiteindelijk gaat het om het welbevinden van medewerkers. Je medewerkers zijn het belangrijkste kapitaal in een organisatie.”

Schrijnemakers: “Het is moeilijk aan te geven wat de exacte impact van dit pand is. Je kunt het meest fantastische gebouw neerzetten, maar als iemand werkt met een leidinggevende aan wie hij een hekel heeft, is het beoogde effect natuurlijk weg. En eerlijk gezegd is het ook heel moeilijk om de productiviteit van kantoorfuncties te meten. Maar perceptie is een goede indicator.”

Ze wil geen verwachtingen uitspreken over het toekomstige ziekteverzuim onder haar collega’s. “Maar het zal zeker niet toenemen. Onze researchafdeling gaat de effecten ook bijhouden. Je hoeft overigens maar in tienden van procenten op het gebied van ziekteverzuim te denken om de kosten van huisvesting terug te verdienen.”

Dissatisfiers

Terugkijkend op het project concludeert het tweetal dat het belangrijk is om op tijd specialisten in te schakelen. Slotboom: “Zoals voor gordijnen en meubilair. Je verkijkt je er op in hoeveel producten vluchtige organische stoffen zitten. En alle materialen moeten voldoen aan de Well-normen: lijmen, kitten, alles.”

Maar wat zijn nu de grootste veroorzakers van een ongezond kantoor? En dus de belangrijkste succesfactoren voor een gezond kantoorgebouw?

“De grote dissatisfiers vind je vooral op het gebied van comfort, klimaat en een werkconcept dat niet goed aansluit bij de behoeftes van de medewerkers. Akoestiek is een grote afleider die er voor zorgt dat je je niet kunt concentreren. Dan is er het klimaat. Een airco die koude of warme lucht in je nek blaast, dat voelt niet prettig.”

“Daarnaast zorgt die luchtstroom bijvoorbeeld ook voor onnodige verspreiding van stof. Daarom gebruiken wij vloerverwarming en klimaatplafonds. Die werken op basis van straling en dat is veel aangenamer voor de medewerkers. Naast technische dissatisfiers is het natuurlijk ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de werkomgeving qua werkconcept en indeling heel goed aansluit bij de wensen en de werkzaamheden van de medewerkers. De vijftien procent aan meerkosten in vergelijking met een traditioneel kantoorgebouw zitten met name in techniek. Denk daarbij aan onder meer klimaatinstallaties en verlichting.”

Het pand van HumanTotalCare ligt op kleine afstand van de A50, maar ook daar is uiteraard rekening mee gehouden. Benieuwd naar de oplossing?
Lees hier het volledige artikel op Cobouw.nl

Met dank aan: Cobouw, Jaap van Sandijk voor de originele tekst en HumanTotalCare.

Meer projecten

Project Anton Geesinkhuis opgeleverd, ingericht en grotendeels verhuurd!

Het voorschouwen is gestart op het project DC Maarssen

De werkzaamheden verlopen voorspoedig bij het project van Odink&Koenderink!

Persbericht| Progam Vastgoed B.V. verhuurt zichtlocatie aan Rijksweg A16

Bouw van de 24 bedrijfsunits te Numansdorp is gestart.

De nieuwbouw in Dordrecht reeds verhuurd