Dick Vink over het WELL-certificaat door Duurzaamgebouwd.nl

Auteur: Tim van Dorsten

Volgend jaar start de bouw van 3 gebouwen, waarbij het WELL-certificaat als doel geldt. Hiervoor heeft Dick Vink gezorgd, die per toeval op dit Amerikaanse gezondheidsbewijs stuitte. “Het gaat om de gezondheid van de medewerkers, die moet centraal staan.”

Een jaar geleden viel alles samen voor Dick Vink van Progam Bouwmanagement. Toen een bedrijf uit de Brabantse plaats Son om zijn hulp vroeg voor een nieuw gebouw, stuitte hij op het pas gepubliceerde WELL-handboek. “Dit heb ik mede te danken aan mijn vrouw”, vertelt hij. “Haar franchiseorganisatie richt zich op de verbetering van de schoonheid, de gezondheid en het welzijn van de vrouw: Bailine. In huize Vink komt het onderwerp ‘gezondheid’ dus regelmatig voorbij. Inmiddels is het een trend: iedereen wil namelijk gezond oud worden, maar niemand weet hoe.”

Gezondheid koppelen aan vastgoedsector

Vorig jaar oktober besloot hij deze gedachtegang te koppelen aan zijn eigen vakgebied: de vastgoedsector. “De duurzaamheidsrichtlijnen BREEAM en LEED hebben veelal betrekking op het gebouw, maar niet op de mensen die in het gebouw werken. Toen ik hiernaar onderzoek ging doen, stuitte ik op het International WELL Building Institute (IWBI), dat dankzij de Clinton Foundation voor het certificaat WELL en een handboek had gezorgd.”

schermafbeelding-2016-10-12-om-14-24-42

Vink voerde die zoektocht op het juiste moment uit. “Dit sloot exact aan bij wat ik zocht, want het sloot goed aan bij het betreffende bedrijf en mijn drijfveren. Niet het besparen van energie, maar de werkende mens moet centraal staan. In mijn zoektocht naar gelijkgestemde technici kwam ik Ronald van der Gracht, eigenaar van ingenieursbureau M3E, tegen en samen zijn we naar New York gegaan om IWBI te bezoeken. Daar hoorden we van vastgoedspecialist JLL dat ieder gebouw in New York standaard over het certificaat LEED moet beschikken. Ze verwacht dat WELL de volgende wordt.”

Grotere rol voor hr-manager en dokter aan tekentafel

Deze laatstgenoemde certificering brengt hij graag naar Nederland toe. Volgend jaar start hij met de bouw van 3 nieuwe gebouwen, die aan deze certificering moeten voldoen: 1 in het Noord-Hollandse Bergen en 2 in Son. Als het aan hem ligt, komen er snel meer projecten bij. Maar om dit echt goed op te schalen, moet in zijn ogen nog veel gebeuren. “In het bouwproces zou niet de architect centraal moeten staan. De facilitair en de hr-manager moeten een grotere rol krijgen. En laat ook de dokter en de eindgebruiker zich uitspreken.”

Wetenschappelijk bewijs

Het belangrijkst is in zijn ogen echter het wetenschappelijke bewijs. “Langzaam maar zeker kennen we het effect van bijvoorbeeld licht en ventilatie op de gezondheid van medewerkers. Hiervoor hebben onder meer de technische universiteiten en TNO diverse wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd. Dit moet echter vaker gebeuren, want: meten is weten.”

schermafbeelding-2016-10-12-om-14-26-16

Ook het IWBI is hiervan overtuigd. Daarom heeft ze in het Amerikaanse Milwaukee voor een Living Lab gezorgd om meer te weten te komen over het verband tussen gezondheid en het binnenmilieu. “Hoog nodig”, vindt Vink. “94% van de bedrijfskosten gaat naar het personeel. Als een medewerker een dag ziek is, dan kost dit een werkgever € 395 per dag. Zorg er daarom voor dat je als bedrijf voor een gebouw zorgt waarin medewerkers zich goed voelen.” Daarnaast dient een werkgever goed met zijn medewerkers om te gaan. “Er is een war on talent: jongeren kiezen de werkgever bij wie zij willen werken en pikken het niet als een werkgever niet goed met ze omgaat. Waarom zouden ze bijvoorbeeld in een slecht gebouw werken? En het gaat verder, zoals zaken als gezond eten en sporten. Het hangt overal mee samen.”

Fijnstof als nieuwe asbest?

Als een gebouw het WELL-certificaat heeft, dan blijft het daar niet bij. “Iedere 3 jaar vindt een hercertificering plaats op basis van nieuwe metingen. Bedrijven moeten hun panden dus goed intact houden.” Dit geldt onder meer voor fijnstof. “Het hoeveelheid fijnstof in de lucht drukt op de certificering”, legt Vink uit. “Ik vergelijk dit wel eens met asbest: dit werd 40 jaar geleden in ieder gebouw gebruikt, maar inmiddels is duidelijk dat dit voor levensgevaarlijke ziekten kan zorgen. Inmiddels zijn er ook aanwijzingen dat dit ook voor fijnstof geldt.”

schermafbeelding-2016-10-12-om-14-27-34

Over anderhalf jaar moeten de eerste 3 gebouwen die volgens de WELL-standaard gebouwd zijn in Nederland staan. Zo neemt Progam Bouwmanagement de regie op zich van de nieuwbouw en renovatie van het monumentale Parkhotel in Bergen (zie foto bovenaan). De bouw hiervan start in februari 2017 en in april 2018 wil het vernieuwde hotel zijn deuren openen. Daarnaast zorgt hij in Son voor nieuwbouw en een renovatie van een bedrijfspand. “Met WELL wil ik me onderscheiden. Het heeft 10 jaar geduurd voordat BREEAM hier voeten aan de grond kreeg. Ik hoop dat WELL hier sneller over doet.”

In Duurzaam Gebouwd Magazine 35 staat een interview met Lara Muller, die met haar bedrijf Blue Building Institute zich ervoor hard maakt om het duurzaamheidscertificaat WELL in Nederland voet aan te grond te laten krijgen. Dit vakblad verschijnt half oktober en is te lezen via DuurzaamGebouwd.nl/Duurzaam-Gebouwd-Magazine.

Meer projecten

Door de coronacrisis ligt de gezondheid binnen gebouwen onder een vergrootglas, maar de vastgoedcategorie onderwijs is misschien wel de grootste opgave.

Toekenning WELL Certificaat Gold voor HumanTotalCare!

Vesteda behaalt WELL Building Standard certificaat

Persbericht| Progam Vastgoed B.V. verhuurt zichtlocatie aan Rijksweg A16

Bouw van de 24 bedrijfsunits te Numansdorp is gestart.

De nieuwbouw in Dordrecht reeds verhuurd